Chocolade niet de oorzaak van puistjes?! & Storytime

Chocolade niet de oorzaak van puistjes?! & Storytime

Helaas moet ik zeggen dat dit mijn huid was een poosje geleden. Het begon ongeveer een jaar geleden met iets meer puistjes dan normaal. Zal wel door hormonen of ongesteldheid komen, dacht ik. Het kwam bij mij sowieso wat in pieken en dalen in de verschillende seizoenen. Toch voelde het nu anders. Zal wel aanstellerij zijn. Toen het toch nog erger werd besloot ik zo goed als geen make-up meer te dragen. Misschien had mijn huid gewoon rust nodig, ook al droeg ik lang niet elke dag foundation. Na een maand werd het nog steeds erger. Was ik allergisch voor een product? Waren ze te goedkoop en daarom niet goed? Op internet stonden ook de meest uiteenlopende oorzaken, dus hier had ik weinig aan. Ongeveer een maand geleden was het hoogtepunt (zoals op de foto).

Onzekerheden heeft iedereen, maar meestal nemen de onzekerheden niet de overhand. Mijn acne begon mij te belemmeren in mijn sociale leven, want welke man vindt dat nou aantrekkelijk? Dacht ik (genoeg mannen die daar dus wél doorheen kunnen kijken). Ook binnen mijn vakgebied Fysiotherapie voelde ik me niet prettig. ‘Misschien denken ze wel dat ik mezelf niet goed verzorg’ schoot door mijn hoofd. Onzin natuurlijk. Dat je puistjes hebt betekent niet per definitie dat je vies of onverzorgd bent. Toch was voor mij de maat vol. Ik was niet meer de vrolijke meid van vroeger. Na veel research gedaan te hebben op internet zit ik nu midden in een kuur van Neoderma (peeling). Dit is een kuur met behandeling in drie sessies. De tweede heb ik net gehad en mijn huid ziet er al stukken beter uit. Meer over mijn ervaring met deze kuur zal online komen in ‘Review Monday’ op 27 november 2017.

Terug naar mijn ervaring met uitspraken over oorzaken door ‘internetdokters’. Deze vaak spookachtige uitspraken kloppen vaak niet. Daarom nu een aantal mogelijke oorzaken die wél kloppen. Deze info heb ik namelijk gekregen van een hbo-huidspecialiste die mij aan het behandelen is op het moment.

 

Acne door slechte hygiëne? 

Yes, dit kan inderdaad. Wanneer de huid niet ’s ochtends en ’s avonds niet goed wordt gereinigd kunnen er puistjes ontstaan door een ophoping van viezigheid van de buitenlucht, aanraking, dode huidcellen en ga zo maar door. Dit kan zorgen voor het verstoppen van poriën en het ontstaan van puistjes en/of mee-eters. Misschien herken je het wel van jezelf. Een iets te gezellige avond gehad en daarna te lui om je make-up eraf te halen en dan de volgende ochtend denken; ‘waarom deed ik dat ook alweer?’. De puistjes en onzuiverheden kunnen je soms al de volgende ochtend tegemoet vliegen. Balen..

Acne door tekort aan vitaminen?

Hoeft niet, maar kan wel. Als je een vitaminetekort hebt en/of ongezond bent kan dit zorgen dat je vatbaarder bent voor acne of huidproblemen. Een directe link tussen puistjes en vitaminen is er niet. Wel is er ooit een onderzoek gedaan naar het verband tussen puberteit, vitamine b-5 tekort en acne. Het is nooit écht bewezen, maar het leek erop dat vitamine b-5 jeugdpuistjes kan verminderen.

Make-up de oorzaak?

Zoals eerder gezegd heeft het voornamelijk te maken met hygiëne. Wanneer je jouw product niet goed van je huid haalt kan het leiden tot puistjes. Wanneer je jouw make-up aanbrengt met een goede basis eronder is er geen directe link naar puistjes, maar zo nu en dan je huid een dagje laten ‘luchten’ kan geen kwaad. Yay, gelukkig maar. Elke dag foundation dragen doe ik niet, maar nooit meer was ik dus niet van plan.

Menstruatie verergeren acne

Jup, hormonen kunnen een heleboel teweeg brengen in je lichaam. Je maandelijkse periode is al zo’n feest komt dit er ook nog bij. Kan het jammer genoeg niet mooier maken dan het is.

Chocolade eten oorzaak acne?

Misschien kan ik het toch wel mooier maken dan het is bij nader inzien. Chocolade is namelijk niet de oorzaak van puistjes. Het is zijn de vetten en de snelle suikers die kunnen zorgen voor puistjes. Hoe meer cacao hoe gezonder en hoe minder kans op puistjes. Volgende keer maar een reepje 80% dus.

Verder kunnen de bijwerkingen van medicijngebruik, niet gevarieerd en ongezond eten en stress oorzaken zijn van puistjes

 

Laatste tips:
Drink dagelijks minimaal anderhalve liter water. Dit zorgt deels voor de afvoer van afvalstoffen in het lichaam. Vind je het moeilijk om bij te houden? Drink uit een leuk flesje of mason jar. Hier drink je vaak sneller uit en je kunt gemakkelijk bijhouden hoeveel je hebt gedronken. Voldoende slaap is ook niet onverstandig. Minimaal acht uur slaap. De naam schoonheidsslaapje is niet voor niks bedacht.

 

 

Heb jij nog aanvullingen of ervaringen rondom deze blog? Laat het me weten in de comments!

Volg:

15 Reacties

 1. 30 november 2017 / 19:31

  Ik had als puber ook best veel last van puistjes. Nu is dat helemaal weg. Wel af en toe nog wat kleine puistjes en als ik idd veel snoep komen ze eerder tevoorschijn.

 2. 30 november 2017 / 20:15

  Ik snap volledig dat je je zo onzeker bent gaan voelen. Ik ben sinds jaren weer aan de anticonceptiepil gegaan en heb regelmatig meer puistjes dan toen ik puber was. Ik ben nu 36 en als ik een “slechte week” heb en ik allemaal rode plekken (bij mij voornamelijk op mijn kin en wangenen) ben ik ook super onzeker. Mijn vriend zei laatst dat ik echt niet minder mooi wordt door de puistjes en al helemaal niet minder lief 🙂 .. Dat soort momenten zorgen er gelukkig voor dat ik mezelf een stuk minder druk maak.

  • 30 november 2017 / 20:35

   Die bevestiging is soms écht even wat je nodig hebt inderdaad! Goed om te horen dat je zo’n lieve vriend hebt. Liefs

 3. 30 november 2017 / 21:14

  Heel af en toe heb ik nog wel puistje, vaak inderdaad het gevolg van teveel chocola. Althans, dat denk ik dan…

  • 1 december 2017 / 10:12

   Tsja, helemaal zeker weet je het natuurlijk nooit! Zou goed kunnen (als het niet heel puur is)

 4. 1 december 2017 / 10:49

  Wat fijn om te lezen dat het niet door chocola zelf kan komen. Mijn man zweert erbij: als ik chocolade eet krijg ik puistjes. Niet waar dus. Een reiniging van je huid is overigens zó belangrijk. Ik denk dat ik mijn huid al zeker twintig jaar (wow) heel goed reinig. Met speciale huidzeep en een (elektrisch) borsteltje. In de ochtend en avond. Altijd! Zonder uitzondering. En ook een goede tonic gebruiken en verder ook gezichtsverzorging. Ik zweer erbij. 47 jaartjes jong en ik schijn er minimaal tien jaar jonger uit te zien. Of dat helemaal daardoor komt weet ik niet. Maar toch!

 5. 1 december 2017 / 12:07

  Ik heb soms last van puistjes. Maar is meer als ik mij niet lekker in de vel zit krijg ik vaker meer last van.
  Drinken en reinigen van huid doe ik elke dag.

 6. 1 december 2017 / 16:32

  Narigheid! Het is heel vaak hormonaal ja, en voeding heeft er ook zeker mee te maken. Ken je Inderm? Verkrijgbaar bij de apotheek met een recept van je huisarts. Toen ik een paar jaar geleden de prikpil nam, had ik het net zo als jij. 3 maand lang, maar dan op mijn kaaklijn. Nooit meer die prikpil dus… al die hormonen! Inderm heeft me eraf geholpen en heb het nooit weer gehad!

 7. 3 december 2017 / 10:57

  Wat een goede post. Ik dacht ook altijd dat er een direct verband was met chocola!

 8. 10 januari 2018 / 14:19

  Ik heb dit ook ‘post-puberteit’ gekregen (na 2 kinderen zelfs), de enige oplossing was bij mij een speciale anti-conceptie pil tegen acné, dat heeft super geholpen.

  X Lazy Bird

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.