Mindfulness practicer in Plum Village | Leven als…

Mindfulness practicer in Plum Village | Leven als…

Het artikel van deze week gaat over het leven als mindfulness practicer in Plum Village, een klein dorpje in Frankrijk.

‘Maar Mirjam, wat houdt dat nou precies in, mindfulness? Is dat nou alleen een ‘hot topic’ en mediteren voor huismoeders, of zit er meer achter?’

Dat zo veel mensen er de laatste tijd aan doen of er van weten is natuurlijk niet raar. De huidige maatschappij raast als een soort sneltrein door het leven. Dit komt vooral door de enorm snelle opkomst van het internet en de nieuwe media. Leuk, maar dit kan ook leiden tot stress en burn-outs. Door de snelheid van het huidige leven zou je natuurlijk ‘gewoon’ een pilletje kunnen nemen, maar deze hebben natuurlijk bijwerkingen. Laat dat nou juist zijn waar je nét niet op zit te wachten. Juist deze vorm van bezinning, mindfulness, zorgt dat je lekkerder in je vel zit en steviger in je schoenen staat zónder bijwerking. Yes!

 ‘En nou even concreet, hoe omschrijf je het?’

Jon Kabat-Zinn is een van de grondleggers van Mindfulness. Volgens hem is de betekenis als volgt:

“Mindfulness means paying attention in a particular way; on purpose, in the present moment, and non judgmentally.”

Iets heel anders dan gewoonweg ‘mediteren voor huismoeders’. Om de uitspraak van Kabat-Zinn in het kort uit te leggen; we moeten meer bewust leven en minder op de automatische piloot. Eigenlijk overlappend met dat snelle van de huidige samenleving wat ik net noemde. Leef meer in het moment!

‘Maar… hoe dan?’

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Wanneer je beseft dat heel veel in je leven op automatische piloot gaat ben je al een heel eind. Neem bijvoorbeeld richting je huis gaan en dan op de helft bedenken ‘oeps, ik zou langs gaan bij de supermarkt’ je bent er fysiek bij, want je rijdt immers gewoon op de weg. Mentaal zit je echter totaal ergens anders. Wanneer je realiseert dat je op dit soort momenten geleefd wordt in plaats van dat je zelf leeft ben je eigenlijk al bezig met mindfulness.

Plum Village

Plum village, een kloostergemeenschap bij Bordeaux in het zuidwesten van Frankrijk, is zoals de site zegt het grootste internationale oefencentrum in deze soort. Ook is het de eerste in het westen opgezette kloostergemeenschap door Tchich Nhat Hanh. Het is allemaal begonnen in een kleine boerderij in 1982. Nu leven er meer dan 200 monniken en monialen.

Het idee achter Plum Village is om een geliefde gemeenschap te bouwen waar mensen in een gezonde en voedende omgeving kunnen leven. Mensen kunnen hier leren van de kunst en de harmonie met elkaar. Het bijzondere van dit geheel is, is het openstaan voor iedereen die hier tot rust wil komen. Het is dus geen gesloten gemeenschap.

‘Bij Plum Village weven we mindfulness in al onze dagelijkse activiteiten en trainen we ons om de hele dag aandachtig te zijn: tijdens het eten, wandelen, werken of samen genieten van een kopje thee. Plum Village is een thuis weg van huis, en een prachtige, voedende, eenvoudige omgeving om de geest van ontwaken te cultiveren. We genieten van perioden van stilte, zitmeditatie, rust, ontspanning, mindful werken en spelen. Alle beoefenaars die naar Plum Village komen, worden uitgenodigd om deel te nemen aan de gezamenlijke activiteiten, of het nu gaat om het bereiden van maaltijden, het schoonmaken of afwassen, zolang men er maar van leert.’

Aldus plumvillage.org 

Zou jij naar Plum Village gaan? Waarom wel/niet?

Volgende week schrijf ik over Taizé een christelijke kloostergemeenschap in Frankrijk.

Dit is artikel 1 in de ‘leven als…’ serie! Deze serie zal gaan over kleine gemeenschappen die een bepaalde geloofs- of levensovertuiging volgen. Hoe is het nou om zo’n leventje te leiden? Ik zoek het uit!

 

 

Volg:
Dit artikel is niet gespronsord

1 Reactie

  1. 17 februari 2018 / 00:51

    Mindfulness, heerlijk even ontspannen aan de dagelijkse rush. Stilstaan en leven in het hier en nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.