Stoppen met de pil en bijwerkingen | Fit Friday

Stoppen met de pil en bijwerkingen | Fit Friday

Stoppen met de pil, iets wat heel lang niet in mijn hoofd is opgekomen. Al heel jong is mijn beste vriend mijn vriend geworden en rond die tijd ben ik ook aan de pil begonnen. Mijn menstruatie was enorm pijnlijk en op een ongewenste zwangerschap zit niemand te wachten. Na 2,5 jaar (zomer 2014-eind 2016) is de relatie stuk gelopen en heb ik nog een poos de pil geslikt.  Ongeveer een half jaar nadat het uit ging kreeg ik enorm veel onzuiverheden. Dit kende ik totaal niet van mezelf en ik was radeloos. Hierdoor ben ik gestopt met de pil, maar of dit ervoor heeft gezorgd dat ik meer of minder puistjes heb gekregen durf ik niet te zeggen. Ik heb het idee dat stoppen met de pil veel meer in opspraak is gekomen de laatste tijd. Er wordt geroepen dat je er onvruchtbaar van kunt worden en allerlei andere spookverhalen. Hoe dit nou precies zit heb ik voor jullie uitgezocht!

Ongeveer 60 jaar geleden is de pil geïntroduceerd en sinds toen is het de meest populaire vorm van anticonceptie. Direct was er een duidelijk verschil tussen hormonale anticonceptie en andere vormen van anticonceptie. De hormonale soort werkt namelijk enorm goed tegen zwangerschap, maar niet tegen soa’s. Dit is wel een enorm nadeel. Zorg dus altijd dat je beide getest bent of dat je dubbele bescherming gebruikt!

Minder pijnlijke menstruatie, minder puistjes (soms), geen ongewenste zwangerschap… Er zijn een heleboel voordelen te noemen bij het gebruik van de pil. Dat hij niet heel handig is voor vergeetachtige mensen en dat je er aan het begin wat kilootjes mee aan komt vergeten we al gauw als negatieve bijwerking. De laatste tijd zijn er, zoals ik al eerder noemde, spookachtige verhalen bij gekomen over eventuele bijwerkingen.

Bijwerkingen van de pil

De negatieve aspecten nemen voor veel vrouwen toch de overhand (of is het een soort kuddegedrag?) Een van mijn beste vriendinnen heeft maar heel kort de pil geslikt. Ze is sowieso een erg sensitief meisje en de pil zorgde dat ze enorme stemmingswisselingen kreeg, zo kon ze van enorme blijdschap tien minuten later met tranen in haar ogen zitten door iets wat haar niet zinde. Zelf heb ik hier nooit last van gehad. Verder kun je vaker last van misselijkheid, hoofdpijn, migraine en vochtophopingen krijgen. Er zijn natuurlijk ook een aantal bijwerkingen die wel op de bijsluiter staan, maar bijna nooit voorkomen. Een voorbeeld hiervan is het krijgen van bloedstolsels. Hoe langer je de pil slikt, des te meer de kans op dit soort bijwerkingen wordt (denk aan >30 jaar).

Ook heeft stoppen met de pil een heleboel voordelen. Het zou namelijk je libido verhogen en je stemming verbeteren (ook fijn voor je wederhelft dus). Wel is het zo dat je op zoek moet naar een andere vorm van anticonceptie wanneer je niet zwanger wilt worden. Deze zijn ook niet bepaald om enthousiast van te worden…

Spookverhalen

Er wordt een heleboel gezegd over eventuele ziektes die je zou kunnen krijgen van het slikken van de pil. Er wordt gespeculeerd over onvruchtbaarheid of vormen van kanker. Hier zijn echter heel weinig gevallen van gevonden. Er is zelfs aangetoond dat bepaalde soorten van de anticonceptiepil juist de kans op kanker verkleinen. Duidelijke cijfers zijn er niet.

Onvruchtbaar dankzij doorslikken van de pil

Bepalen wanneer je ongesteld wilt worden, wat een uitvinding! De pil doorslikken tot je er een keer doorheen ‘breekt’. Veel vrouwen doen dit en dat is te begrijpen. Over het doorslikken van de pil wordt gezegd dat je er onvruchtbaar van zou kunnen worden. Dit is niet waar (gelukkig)! Eigenlijk is de vrouw gemaakt om constant zwanger te zijn, een soort broedmachine. Dat wij massaal ons maandelijkse momentje hebben is dus eigenlijk heel onnatuurlijk! Klinkt misschien gek, maar dit is wel hoe het werkt. Wanneer je de pil slikt denkt je lichaam eigenlijk dat je een soort zwanger bent, terwijl je dit niet bent. Hierdoor wordt je slijmvlies niet verschoond aan het einde van je cyclus wanneer je doorslikt. Je zorgt er dus voor dat je lichaam zich in zijn natuurlijk habitat verkeert.

 

Wanneer je je echt erg down voelt of je libido ver te zoeken is kun je overwegen om te stoppen met de pil. Zelf heb ik het gedaan in de hoop dat mijn puistjes minder werden, maar helaas heeft dit voor mij niet gewerkt.

 

Wat is jullie ervaring met de anticonceptiepil?

Volg:
Dit artikel is niet gesponsord

7 Reacties

 1. 16 februari 2018 / 15:44

  Ik heb nooit problemen ondervonden en Polaks ik stopte merkte ik eigenlijk geen verandering.

 2. 16 februari 2018 / 16:28

  Ik zou er juist niet aan moeten denken om elke maand ongesteld te moeten worden, vind het echt een uitkomst dat je dankzij de pil dit zelf in de hand hebt en heb gelukkig geen last van de eventuele bijwerkingen.

 3. 16 februari 2018 / 16:30

  Ik slik het ook al jaren en nooit ergens last van, ik slik een lichte pil. Gelukkig heb ik ook nooit echt last van mijn ongesteldheid. Tegenwoordig slik ik hem vaker door omdat ik ook gelezen had dat het totaal geen kwaad kan. Je verliest juist heel veel ijzer wat je lichaam nodig heeft.

 4. Shirley
  16 februari 2018 / 22:00

  Nou dankje voor mij nooit meer deze pil (die op de foto) . Ik heb er trombose van gekregen.
  Pillen die je voorgeschreven krijgt die je nauwelijks zelf kan uitspreken komen mijn lichaam niet meer in.

 5. 16 februari 2018 / 22:14

  Ik heb jaren de pil genomen (zonder ooit in vraag te stellen), maar nu heb ik een spiraaltje en daar heb ik niets van bijwerkingen bij!

 6. 18 februari 2018 / 10:46

  Ik heb nooit last gehad van de pil. Maar toen ik ermee stopte heb ik zeker een half jaar last van moodswings gehad en toen regisseerde ik me pas hoe slecht het voor mijn lichaam was. nooit meer de pil!

 7. 19 februari 2018 / 10:01

  Ik heb ook jaren de pil gebruikt en op een gegeven moment overgestapt op de prikpil. Mede ook vanwege endometriose. Maar ik had ook veel last van bijwerkingen: meer acné, een zeer laag libido en veel doorbraakbloedingen. Ik ben uiteindelijk overal mee gestopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.