Vega voor een week? Waarom en hoe? | Van carnivoor naar vegan

Vega voor een week? Waarom en hoe? | Van carnivoor naar vegan

Wij als mensen zijn van nature niet vega, dus herbivoren, maar omnivoren. Een beetje vlees hier, een stukje vis daar en de overgrote meerderheid plantaardig. Waarom eten we nu dan zo veel dierlijk? Vlees op brood met een dikke laag boter en een glas zuivel als ontbijt. Als lunch hetzelfde, maar misschien voor de verandering een boterham met melkchocolade hagel. Als avondmaal een lekker sappig stukje vlees met een aardappel, een beetje groenten en een grote scheut rundvlees jus. Bourgondisch? Lekker leven en lekker eten?

Als klein meisje was ik altijd een fruit eter. Vlees vond ik niet allemaal lekker en het liefst at ik daarom een klein stukje. Boter op brood deed ik niet, mits er iets op zat wat nogal beweeglijk was (fruithagel etc.). De liefde voor vlees is nooit gekomen. Tuurlijk zijn er een aantal soorten waar ik van kan genieten, omdat de smaak zo lekker is, maar over het algemeen hoeft het van mij niet. Vaak eet ik het wel. Op het moment woon ik thuis samen met mijn vader en broertje en eet ik dus wat de pot schaft, maar daar komt deze week verandering in. Een week vega/deels vegan!

De industrie is zo gefixeerd op het hebben van vlees dat het ten koste gaat van een heleboel grond en water. Alle dieren moeten namelijk veel voedsel hebben willen ze goed genoeg zijn voor de slacht. Hier gaat het bij mij mis. Het is echt prima om vlees te eten wat mij betreft en hiermee wil ik ook iedereen in zijn waarde laten, maar het is gewoon té veel. Dierlijke vetten zijn ten eerste niet goed voor ons als mens als we hier te veel van binnen krijgen. Plantaardige vetten kunnen daarentegen een stuk minder kwaad. Het is dus gezonder, lichter en wat mij betreft ook lekkerder. Naast gezonder is het ook gewoon een morele kwestie tegenover de dieren. Mogen wij al deze dieren wel fokken op een wrede manier om ze hierna zonder blikken of blozen af te slachten? We willen dit volgensmij allemaal niet zien. Zodra er een goedkoop stukje vlees goed verpakt in de supermarkt ligt is een groot deel van de mensheid dit dierenleed blijkbaar vergeten. Hierom heb ik besloten om deze week als test een keertje vleesloos, dus vega, te gaan.

Wil ik uiteindelijk vega/vegan blijven eten?

Geen idee. Misschien één keer in de week een stukje vlees en één keer in de week iets op het gebied van bijvoorbeeld zuivel als dit haalbaar is. We zullen zien hoe deze week uitpakt voor mij.

 

In de week van 14 mei zal ik elke dag een update incl. voedingsschema plaatsen. Hiernaast zal ik ook de recepten van de gerechten voor jullie verwerken in blogposts. Heel veel leesvoer dus! Zelf heb ik er heel veel zin in. Jullie ook?

 

 

Heb jij wel een vega/vegan gegeten of doe je dit een aantal keer in de week bijvoorbeeld?

Volg:
Dit artikel is  NIET gesponsord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *